Cashflow: 6 tips bij het opzetten van een cashflowoverzicht

Posted on oktober 10, 2016 by in Blog with Reacties uitgeschakeld voor Cashflow: 6 tips bij het opzetten van een cashflowoverzicht

Het opzetten en bijhouden van een cashflow overzicht is een belangrijk onderdeel van de financiële administratie van een onderneming. De financiële risico’s die een onderneming loopt zijn hier in terug te zien. Er gaat wel wat tijd en moeite in zo’n overzicht zitten. Maar het betaalt zich direct terug wanneer je hier mee de risico’s die je loopt kan afdekken. In deze blog beschrijf ik een aantal tips welke belangrijk zijn bij het werken met een cashflow overzicht.

  • Onderbouwing door begroting

Om een gedegen cashflow op te zetten heb je een begroting als onderbouwing nodig. Als je de kosten en opbrengsten van jouw bedrijf niet goed in beeld hebt, kun je geen goed cashflow overzicht opzetten. Waarom een begroting van belang is heb ik één van mijn eerdere blogs beschreven:

Een begroting maken, waarom eigenlijk?

  • Let op betalingstermijnen debiteuren en crediteuren

In een cashflow overzicht hangt alles af van de betaalmomenten. Hou daarom goed rekening met de betaaltermijnen die jouw debiteuren hanteren, en zorg dat je jouw eigen rekeningen op tijd inplant voor betaling. Beter een beetje te defensief, dan een tegenvallende situatie omdat je teveel inkomsten verwacht.

  • Bouw een check in voor het betalingsrisico

Kijk niet alleen naar de inkomsten die je verwacht, bouw ook een check in welke aangeeft wat er gebeurt als jouw debiteuren niet zouden betalen. Hiermee zie je in één oogopslag wanneer je misschien wat krapper komt te zitten in de liquide middelen. Dit doe je door het verwachte banksaldo te vergelijken met de te betalen kosten.

  • Vul de werkelijke cashflow ook in!

Als je met terugwerkende kracht jouw cashflow overzicht bij houdt, leer je veel over de tendensen binnen jouw financiële zaken. Het betalingsgedrag van jouw debiteuren is misschien wel heel constant, of juist niet. Zelf hou ik middels een stoplicht bij of een debiteur vroeg betaald (groen), een normaal gedrag vertoont (grijs. Ok, zit niet in een stoplicht, maar oranje lijkt zo’n alarmerende kleur…) of te laat betaald (rood).

calculator-385506

  • Werk de cashflow waar nodig wekelijks bij

Om grip te houden op jouw cashflow is het goed jouw cashflowoverzicht wekelijks bij te werken. Dit lijkt veel werk, maar naar verloop van tijd is het een simpele handeling, welke veel inzicht geeft in de financiële situatie van jouw bedrijf.

  • Let op uitgaven welke geen kosten zijn

Wanneer de inkomsten en uitgaven vanuit de begroting worden gekoppeld aan de cashflow, ben je niet helemaal compleet. In de kosten kunnen namelijk posten als afschrijvingen zitten, welke natuurlijk geen uitgaven zijn. Andersom is dit het geval met investeringen die je plant, die komen niet direct in de kosten maar zijn wel uitgaven. Aflossingen van leningen etc zijn ook valkuilen bij het compleet maken van een cashflow.